AŞURE

Malzemeler

• 500 gr. Özsari aşurelik buğday 
• 1 su bardağı nohut 
• 1 su bardağı kurufasulye 
• 1 çay bardağı pirinç 
• 1 çay bardağı börülce 
• 100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış 
• 50 gr. kuş üzümü 
• 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm 
• 50gr. ufak ufak doğranmış kuru incir 
• Bir portakal kabuğu rendesi 
• 2 yemek kaşığı pekmez 
• 1 kg. toz şeker

Hazırlanışı

1. Aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4- 5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın. 
2. Nohut ve kuru fasulyeyi bir gün önceden ıslatın.Ertesi günü temiz su ilave edilir ve yumuşayıncaya kadar pişirilir.Börülce haşlanır. 
3. Sekiz saat sonra tencerenin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu arada haşlanmış nohut, kuru fasulye, ve börülceleri de yumuşamakta olan buğdaya ekleyin. Eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. Buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın. 
4. Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ve portakal kabuğu rendesini ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin. 
5. Hepsi pişince; çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın. 
6. Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. 
7. Aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin.